top of page

Първо плаване на Ирис от Кап Бон до Пантелерия

Updated: Dec 29, 2019

Накратко за днешното плаване: тръгнахме от Кап Бон (Cap Bonn, Tunisia) в 11ч местно време. Пристигнахме в Пантелерия, Италия в 21ч местно време. 9 плавателни часа - 58 мм (мм е за морски мили 😊😊). Плавахме с грота и джиба, после прибрахме джиба и отворихме Code0 и с него плавахме целия ден. Ветрилото, за което бях слушала страховити легенди се оказа чудно средство за влачене на катамарана на половината от скоростта на вятъра без мотори. Плавахме на ветрила и два мотора. След това, само на един. Въобще си експериментирахме яко. Срещнахме три тунизийски рибарски лодки и трите ни пресякоха курса. Единият здраво ни уплаши, защото караше с 60 директно към нас, огледа ни, снима ни, помаха и изчезна пак с мръсна газ. Те не са учили вероятно, че ветроходът е с предимство когато е на ветрила! Налетя ни стадо делфини, аз от радост и крясъци мислех, че снимам а се оказа че само съм си включила камерата (shit!!!), но си прощавам щото бях с миньонските очила и ми се свличаха от главата непрекъснато. После плавахме, плавахме, и пак плавахме. Наложи се да ползвам миньонските очила - нещо тръгна да ме хваща морска болест 🤪🤔 На влизане в Пантелерия прибрахме Code0 и трябваще да го свалим напълно нещо не се нави правилно. Аз и Питър скачахме по него да не литне в морето (че щеше да е язък за 3000$ ветрило, а пък и е адски леко и хвърчи само като помирише вятър). Това ще го мислим утре обаче. Стига толкова за днес. 😂😂 Обадихме се на порта на 16 канал (по книга), но след 20 неуспешни опита да ни кажат къде да спрем с катамарана се оправихме сами... котвата ни отказа на първо спускане (изниза се сама до края на веригата) и пристанахме без нея в общи линии (Росен й стегна съединителя и я натегнахме). Влязох да си взема душ преди вечеря (за да не изгоня всички от ресторанта) и плувнах във вода до глезените (помпата не сработи). Въпреки това си взех душ. И си изджапах от банята. Мъжете постъпиха по умно. Взеха си душ в другата баня, чиято помпа работи. 🤔 Толкова за днес.

Нова булка, нов късмет както имаше една приказка. Хепи ивнинг ту ол, дет се вика! Беше уникален ден. Ирис плава първите си 60 мили, това е най-важното!!!

Тръгване от Тунис! Ирис плава за първи път ♥️🥰😍⛵️Thank you Sameh for all your hard work and support! Big hugs 🤗 #LeavingCapBonn #SailingIris

Плаваме си весело 😊


Движим се доста добре!

Отваряме грота за първи път!

Плаваме под български флаг. Да се знае! #SailingIris #BulgarianFlag

Peter is fighting (sorry opening) the Code0 😂😂😂

Code0 sailing. We were making half the speed of the wind with that sail. Awesome 😎

The most precious moments in sailing ⛵️ sunsets 🌅


72 views0 comments
bottom of page